Zadání
Zákazník požadoval zjistit, kde by byla možná energetická úspora (zejména elektřiny) v provozu zábavního parku.
Jedná se o sezónní provoz květen-říjen celý týden indoor a outdoor a v ostatních měsících čtvrtek-neděle jen indoor.
V zábavním parku se nachází několik budov s atrakcemi, 2 bistry, kuchyní, skladem, dále administrativa a servisní oddělení
Z technologického hlediska je nainstalováno několik desítek atrakcí, přibližně 80 až 100 herních automatů, různé typy osvětlení, vzduchotechnika, technologie pro budovu a kuchyni a také zařízení pro datovou komunikaci, jako jsou kamery, čidla, a mnoho počítačů.
Postup analýzy
Na začátku bylo potřeba zjistit charakter odběru celého areálu a všech budov v týdenním profilu. Na základě tohoto profilu se v dalším týdnu v několika denním měření analyzovalo místo s největším odběrem a to byl rozvaděč kuchyně a vzduchotechniky.
Současně probíhala obhlídka celého provozu, kde se zjišťovalo, jaká zařízení jsou v provozu, jejich štítkový odběr, reálná doba v provozu a nutnost být v provozu z hlediska využití. Dále bylo probíráno zda je potenciálně je možné řídit, procesně/automaticky zapínat nebo vypínat.
U některých zařízení byl dotaz, zda je neplánují vyměnit za novější/úspornější nebo konsolidovat.
Na základě výsledků analýzy a měření bylo zjištěno:
- Více jak 40% energie spotřebovává kuchyň trvalým provozem, zejména trvale spuštěné spotřebiče bez využití
- Více jak 22% energie spotřebovává vzduchotechnika bez regulace.
Dalšími místy, kde docházelo ke zbytečnému nehospodárnému provozu byly:
- Prostory chodeb zázemí, kde se svítilo celou pracovní dobu, kde nebyl žádný pohyb osob
- Trubicová svítidla v prostoru hlavního budovy, kde byly provozovány atrakce
- Používání wolframových žárovek na některých atrakcích.
- Chlazení místnosti s PC racky na 17C
- Venkovní osvětlení, které svítí i mimo pracovní dobu.
- Provoz několika nevyužitých mrazících boxů (pro burgery, hranolky)
- Nedokonale zkompenzovaná síť
Návrh řešení
- Změna provozu v kuchyni, tj. zapínání spotřebičů dle vytížení a počtu zákazníků, výměna odporových fritéz za indukční. Celková úspora po změně o více než 60% nižší týdenní spotřeba kuchyně. Návrh byl realizován. Ověřeno analyzátorem sítě orientační měření denní spotřeby a porovnání s prvotní analýzou.
- Úprava regulace vzduchotechniky. Z důvodu vysoké investice nerealizováno. Ale došlo k rozdělení vzduchotechniky na VZT kuchyně, kde byl doplněna ventilace s nižším odběrem a VZT provozu. VZT kuchyně byla zapínána dle provozu kuchyně.
- Dále bylo upraveno větrání a klimatizování prostoru. Bylo navrhnuto vychlazení prostoru v časných ranních hodinách z chladnějšího vzduchu. A pro provoz chladících jednotek návrh využití FVE energie.
- Výměna trubicových svítidel za LED v prostorách hlavních atrakcí a provozu. Odsouhlaseno, investičně naplánováno, zatím nerealizováno. Nelze ověřit úsporu v praxi, dle výpočtu úspora mezi 45-55%.
- Návrh spínání svítidel v prostorách zázemí chodeb a skladů pomocí PIR senzorů. Realizováno. Zákazník využil stávající svítidla ve skladech a navíc byly i některé chodby byly vyměněny za LED svítidla. Realizováno, úspora více jak 70%.
- Byl zaveden nový proces v gastro provozu, ohledně využívání provozu, zapínání tepelných a chladících zařízení a jejich vytížení. Na základě tohoto předpisu došlo prokazatelně ke snížení energie a zároveň o uvědomění hospodárného provozu, ale zároveň prokázání přesného čísla úspory bylo velmi variabilní z důvodu proměnlivého provozu v jednotlivých dnech. Který lze považovat za cíl, protože se podařilo fixní náklady kuchyně přesunout z větší části do variabilních dle počtu objednávajících zákazníků.
- Venkovní osvětlení nešlo dle použité technologie nijak světelně regulovat a výměna svítidel se systémem stmívání by byla velmi nákladná. Byl upraven jen cyklus použití a doplněny časovače v několika větvích, tak aby docházelo k úplnému vypnutí v pozdních nočních hodinách mimo místa kde je to vyžadováno z bezpečnostních nebo ostrahových důvodů. Přesná úspora nezměřena z důvodu instalace astrálních hodin (každý den se zapíná a vypíná jinak). Noční vypnutí části osvětlení na několik hodin tvoří více než 35% úsporu z předchozího odběru. Ověřeno měření odběru v době vypnutí části VO.
- Další návrh byla instalace FVE o výkonu 90kW pro pokrytí většiny odběru centra v letních měsících. Z důvodu komplikace a dekorací na všech objektech by byla instalace velmi složitá a nemožná. Stínění dekorací by způsobovalo velké ztráty při výrobě daného stringu. Částečným řešením by byly vyšší řady modelů optimizérů, které by ale instalaci prodražily. Bateriové úložiště vzhledem k denní době provozu parku 10-19h nebylo z důvodu rentability uvažováno.
Shrnutí
Na základě výše uvedených doporučení a analýz se podařilo v celkovém součtu u zákazníka ušetřit více jak 30% elektrické energie za finanční náklady které odpovídají cca 20-25% roční spotřeby elektrické energie zejména identifikací míst a zařízení s velkou spotřebou, optimalizací spotřeby pomocí procesů a interních předpisů a proškolením provozního personálu. Toto zaměření se na identifikované aktiva, které mají největší dopad na spotřebu, nám nejen umožnuje je hlídat a měřit, ale i je do budoucna dále optimalizovat a řídit.
Vedoucí studie: Ing. Martin Veselý